Loading the content... Loading depends on your connection speed!

info@electrocirkel.com

Algemene informatie lichtbronnen

Uitfasering gloeilampen:

Zoals inmiddels bij bijna iedereen bekend zullen de inwoners van Nederland en de overige EU landen langzaamaan afscheid moeten gaan nemen van de oude vertrouwde gloeilampen en gaan overstappen op energiezuinige alternatieven. Sinds september 2009 moeten matte lampen het EU-energielabel A hebben.
Alleen spaarlampen en LED-lampen kunnen zo’n hoog rendement halen, voor de matte gloeilampen  en heldere gloeilampen van 100watt of meer geldt er derhalve sindsdien een productie- en importverbod. Voor de nu nog op de markt beschikbare heldere gloeilampen wordt deze grens tot en met 2012 steeds verder verlaagd tot 75W in 2010 – 60W in 2011 – 40W en lager in 2012.

 

 

gleoilampen

 

Halogeen lampen:

Halogeenlampen gevuld met xenongas verbruiken zo’n 25 tot 30% minder energie voor dezelfde lichtopbrengst in vergelijking met de beste conventionele gloeilampen. Bij normaal gebruik gaan deze lampen twee keer zo lang mee (twee jaar). Deze lampen zijn qua grootte volledig compatibel met bestaande armaturen en kunnen met elke dimmer worden gedimd. Ze bestaan diverse soorten.

Ter vervanging van traditionele halogeenlampen: Deze hebben dezelfde fitting en afmetingen als conventionele halogeenlampen. Ze kunnen dus worden gebruikt in armaturen met een speciale halogeenfitting. Deze halogeenlampen blijven ook na 2016 beschikbaar voor gebruik in armaturen met een zo’n fitting.

 

 

halogeen

 

LED lampen:

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van energiebesparende lampen zijn de LED lampen.
Deze lampen kunnen maar liefst tot 90% energie besparen ten opzichte van conventionele gloeilampen.
Tevens kennen deze lampen een zeer lange levensduur tot wel zo’n 20.000 tot 30.000 branduren (afhankelijk van het type lamp en de gebruikswijze)

Ondanks dat LED lampen géén kwik bevatten dienen deze toch ingeleverd te worden als klein chemisch afval en niet bij het gewone huisvuil weggegooid.
Ectron biedt inmiddels een breed scala aan LED lampen ter vervanging van uw conventionele halogeen- & gloeilampen.

 

 

led

 

Spaarlampen:

Bij energiezuinige lampen denkt men vaak direct aan spaarlampen, oftewel compacte fluorescentielampen (CFL’s)
Spaarlampen worden al in veel huishoudens gebruikt en hebben een hoog energierendement.
In de jaren tachtig verschenen de spaarlampen voor het eerst op de markt, ze staan bekend om hun lange levensduur en hoge efficiëntie.

Een spaarlamp gebruikt tussen de 65 en 80% minder energie dan een conventionele gloeilamp voor dezelfde lichtopbrengst.
Spaarlampen kunnen tussen de 6.000 en 15.000 uur meegaan, afhankelijk van het type en het gebruik. De levensduur van gloeilampen is maar zo’n 1.000 uur.
Sommige spaarlampen hebben een extra omhulsel waarin de buisjes zijn weggewerkt, hierdoor lijken ze nog meer op traditionele gloeilampen.

 

 

spaar

 

Kwik in spaarlampen:

Om spaarlampen goed te laten functioneren is een minimale hoeveelheid kwik(damp) nodig. Kwik wordt beschouwd als een natuurlijk voorkomend product dat mogelijk gezondheidsrisico’s kan opleveren voor de mens en schadelijk kan zijn voor het milieu. De EU heeft als voorschrift dat er maximaal 5mg in een spaarlamp mag voorkomen. Dit is slechts een zeer geringe hoeveelheid in vergelijking met andere huishoudelijke artikelen. In batterijen bijvoorbeeld zit zo’n 5-25mg aan kwik en in thermometers zo’n 500mg!

Amalgaam technologie:
Ectron spaarlampen werken met amalgaam technologie en dus vrij zijn van vloeibare kwik. Amalgaam is een verbinding van kwik en een ander metaal zoals zilver (denk bijv. aan uw kiesvulling). Het is derhalve een milieuvriendelijk alternatief voor vloeibaar kwik omdat kwikdampen alleen kunnen vrijkomen bij zeer hoge temperaturen. Bij kamertemperatuur blijft het kwik derhalve volledig verborgen in de metaalverbinding zodat het bij eventuele breuk niet vrij komt. De kwik in deze vaste vorm zorgt ervoor dat de lamp nog eenvoudiger en veiliger te recyclen is zodat dit het eventueel vervuilen van het milieu tegengaat. De kwik kan worden opgevangen, gerecycled en hergebruikt! U herkent deze spaarlampen aan de groene ring bij de fitting en door volgend symbool op de verpakking:

 
kwik

Mobile version: Enabled