Loading the content... Loading depends on your connection speed!
Spaarlampen bieden de consument twee voordelen. Het eerste voordeel is kostenbesparing: een spaarlamp verbruikt namelijk minder energie en gaat veel langer mee dan een gewone gloeilamp. Ondanks een hogere aanschafprijs levert een spaarlamp al geld op in het eerste jaar van gebruik. Op de tweede plaats dragen consumenten door spaarlampen te gebruiken bij aan een beter milieu: deze lampen stoten 80 procent minder CO2 uit dan gloeilampen. Gescheiden inzameling van spaarlampen vergroot de milieuwinst van de lamp door het hergebruik van grondstoffen en het voorkomen van milieuverontreiniging. Juist daarom is het inzamelen ook zo belangrijk!
Consumenten kunnen spaarlampen op een aantal plekken inleveren. Bijvoorbeeld bij de milieustraat van de gemeente. Ook kunnen zij de oude spaarlamp inleveren in de winkel als ze een nieuwe spaarlamp kopen. Dit is de oud-voor-nieuw regeling. Daarnaast maakt de Stichting LightRec zich hard voor een inzamelsysteem bij winkels. Dit zal inlevering van spaarlampen in winkels altijd mogelijk maken. LightRec ontwikkelt dit inzamelsysteem momenteel samen met de detailhandel. (Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op www.lightrec.nl ) Spaarlampen zijn nou eenmaal goed voor het milieu vanwege de vermindering van CO2-uitstoot. Door de spaarlampen in te leveren, en dit ook gemakkelijk te maken voor consumenten, zijn alle grondstoffen van de lamp herbruikbaar.
Spaarlampen bevatten een heel kleine hoeveelheid kwik. Dat komt vrij als een spaarlamp of TL-buis breekt. De hoeveelheid kwik die dan vrijkomt is zo klein, dat er geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid optreden. Om alle risico’s uit te sluiten is het verstandig om meteen na het breken van een spaarlamp te luchten. De kwikdamp kan dan ontsnappen. Deze voorzorgsmaatregel is te vergelijken met het nemen van maatregelen bij verven in huis, het morsen van terpentine of het gebruik van ammonia.
Omdat de hoeveelheid kwik in een spaarlamp zo klein is, kunnen mensen geen kwikvergiftiging krijgen van een kapotte spaarlamp. Om alle risico’s uit te sluiten is het verstandig om meteen na het breken van een spaarlamp goed te luchten. De kwikdamp kan dan ontsnappen. Vijftien minuten is voldoende.
Het kwik in de spaarlamp en in de TL-buis zorgt ervoor dat hij kan werken. Dit is een technisch verhaal, maar door elektriciteit door de lamp te laten lopen, zorgt het kwik ervoor dat het fluorescentiepoeder tegen de binnenkant van de lamp gaat oplichten. De hoeveelheid elektriciteit die nodig is om licht te geven is veel lager dan bij een gloeilamp. Een spaarlamp of TL-buis wordt dan ook niet heet.
Veeg gebroken resten van de lamp altijd op met een papiertje of stoffer en blik. Vanwege het gevaar voor glassplinters is het verstandig om handschoenen te dragen. Gebruik in geen geval een stofzuiger, want hierdoor kan de kwikdamp door het huis verspreiden. Voor complete instructies kijkt u bij de optie ‘gebroken spaarlamp’ op de startpagina.
Door lampen (en armaturen) in te zamelen kan er 94% van de materialen hergebruikt worden. Zo vergroten we de milieuwinst die we ook al boeken door te kiezen voor energiezuinige verlichting. Bovendien is het volgens de Europese en Nederlandse regelgeving verplicht om alle lichtbronnen in te zamelen en te recyclen.
Nee, niet iedere transformator is geschikt voor 12V led lampen! Leest u hiervoor de uitgebreide informatie onder het kopje: LED: Dimmen en Transformators
Nee, niet iedere dimmer is zonder meer te gebruiken met led lampen. Leest u hiervoor de informatie onder het kopje: LED: Dimmen en Transformators
Electro Cirkel is sinds 1970 leverancier van lampen en elektronische apparaten en materialen. Onze kracht is een ongeëvenaard assortiment en excellente service. Onder het merk Ectron wordt een zeer compleet programma lichtbronnen en aanverwante producten op de markt gebracht
De Ectron lichtbronnen treft u aan bij diverse nationale en internationale grootwinkelbedrijven. Ectron staat voor kwaliteit, scherpe prijsstelling en een breed assortiment.