Loading the content... Loading depends on your connection speed!

info@electrocirkel.com

LED: Dimmen en Transformators

12V Transformators

LED of halogeen-transformator?

Wanneer u uw halogeenspots gaat vervangen door LED spots is het belangrijk stil te staan bij de verschillende 12V trafo’s welke u wel en welke u zeker niet moet gebruiken bij 12V LED.

We onderscheiden 3 soorten 12V transformatoren:

  1. De gewikkelde transformator

LED kan met de ouderwetse en zogenaamde gewikkelde of ferromagnetische trafo’s worden gebruikt, alleen dienen deze trafo’s met een minimale belasting belast te worden. De transformator werkt bijvoorbeeld alleen maar goed wanneer er minimaal 20W (afhankelijk van de transformator) aan lampen op wordt aangesloten.

Verder geven deze gewikkelde trafo’s vaak niet exact 12V maar bijvoorbeeld 13V of 14V. Dit is zeer schadelijk voor de LED, want deze wordt door de hoge spanning veel te warm. U herkent deze transformators direct aan het gewicht: ze zijn relatief zwaar. Nadelen zijn dat deze transformators mogelijk kunnen gaan zoemen en het hoge sluipverbruik. Een gewikkelde trafo herkent u aan het volgende symbool:

Symbool gewikkelde transformator

 

  1. De elektronische transformator

Deze transformator is veel lichter en kleiner dan een gewikkelde transformator en is meestal niet geschikt voor LED verlichting gezien de minimale belasting. Deze ligt hoger dan haalbaar is wanneer u uw halogeenverlichting verwisselt door LED. Hoe hoog de minimale belasting is, staat aangegeven op uw transformator. U herkent een elektronische transformator aan het volgende symbool:

symbool electronische transformator

 

 

  1. De LED transformator

Ook wel gestabiliseerde transformator genoemd. Deze transformators zijn uiteraard perfect geschikt voor LED verlichting en hebben als groot voordeel dat er geen minimale belasting nodig is. Minstens net zo belangrijk is het zeer lage sluipverbruik.

Conclusie
Een gewikkelde transformator kan gebruikt worden mits de spanning precies 12V is en aan de minimale belasting voldaan wordt.

Een elektronische transformator is meestal niet geschikt voor LED.

Ons advies: gebruik een echte LED transformator, dit wordt doorgaans duidelijk vermeld. Hiermee haalt u het maximale uit uw LED verlichting.

 

  1. LED spots en dimmen

Led spots kunnen alleen gedimd worden indien dit duidelijk op de verpakking van de lamp staat aangegeven. Dit geldt voor zowel 12V als 230V spots.

Wij adviseren om alleen dimmers te gebruiken welke specifiek geschikt zijn voor led lampen!

 

Mobile version: Enabled